fbpx

Червени родилни петна

Image of a baby with red birth mark

Червените родилни петна (Port Wine Stain)са гладки родилни белези, които се образуват от разширени кръвоносни капиляри.Те се развиват преди или непосредствено след раждането. По време на раждане те вече са налице .Техният цвят варира от розово- червен до тъмно лилав. Port Wine Stain се появяват най-често по кожата на лицето и са с различна големи.

Каква е разликата между червените родилни петна и хемангиомите?

Червените родилни петна за разлика от хемангиомите НЕ изчезват с възрастта. Обикновено прогресира с течение на времето, като променят цвета и релефа си. Обикновено промяната в цвета се случва по време и след пубертета, като петната стават червени или тъмно лилави. С напредването на годините започва и промяната по кожата в областта на петното – тя става по-плътна, грапава, с разширени пори и понякога с появата на малки синкави „възелчета“ и „топченца“, които правят релефа още по-грапав.

Каква терапия се прилага при червените родилни петна?

„Златният стандарт“ в терапията на червените родилни петна е лечението с лазери. Счита се, че ранното започване на терапията, намалява броя на процедурите и увеличава вероятността петната да избледнеят изцяло. Най-често се постига значително (над 80%) избледняване на петното, което продължава месеци или години. След края на терапевтичният курс и постигнатият задоволителен ефект се налага провеждането на ежегодни поддържащи процедури.