fbpx

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЧЕРВЕНИ РОДИЛНИ ПЕТНА

Image of a woman suffering from port wine stains

Червените родилни петна (Port Wine Stain) са гладки родилни белези, които се образуват от разширени кръвоносни капиляри. Те се развиват преди или непосредствено след раждането. По време на раждане те вече са налице. Техният цвят варира от розово- червен до тъмно лилав. Port Wine Stain се появяват най- често по кожата на лицето и са с различна големи.

Червените родилни петна за разлика от хемангиомите НЕ изчезват с възрастта. Обикновено прогресира с течение на времето, като променят цвета и релефа си. Често промяната в цвета се случва по време и след пубертета, като петната стават червени или тъмно лилави. С напредването на годините започва и промяната по кожата в областта на петното- тя става по-плътна, грапава, с разширени пори и понякога с появата на малки синкави „възелчета“ и „топченца“, които правят релефа още по- грапав.

КАКВА ТЕРАПИЯ СЕ ПРИЛАГА ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ РОДИЛНИ ПЕТНА?

„Златният стандарт“ в терапията на червените родилни петна е лечението с лазери. Счита се, че ранното започване на терапията, намалява броя на процедурите и увеличава вероятността петната да избледнеят изцяло. Най- често се постига значително (над 80%) избледняване на петното, което продължава месеци или години. След края на терапевтичният курс и постигнатият задоволителен ефект се налага провеждането на ежегодни поддържащи процедури.

KAКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАЗЕРНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ЧЕРВЕНИ РОДИЛНИ ПЕТНА?

Лазерното лечение на разширени капиляри по краката се осъществява с лазер на водещата американската компания за медицински лазерни системи Cynosure.

По време на процедурата енергията се превръща в топлина, предизвикваща трайно свиване на разширените кръвоносни съдове в третираната област. Постепенно се наблюдава избледняване на червените петна с всяка следваща процедура. Най- често се постига значително (над 80%) избледняване на петното, което продължава месеци или години.

КОИ ОБЛАСТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ТРЕТИРАНИ?

С помощта на тази технология могат да се третират червени родилни петна както по кожата на лицето, така и по шията, деколтето, ръцете и крайниците.

КОИ ПАЦИЕНТИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ПРОЦЕДУРА?

Лазерът се прилага безопасно при всички пациенти, независимо от тяхната възраст и типа кожа (от най-светлите до най- тъмните). Единствено условие е пациентите да нямат тен, да не са се излагали на активно слънце или солариум през последният месец.

КАКВО Е УСЕЩАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Пациентът усеща парване или щипване, когато импулсът се изстрелва през накрайника. Непосредствено процедурата третираната област се намазва с обезболяващ крем за 20- 30мин.

За пълният комфорт на нашите пациенти по време на манипулациите се използва професионална криосистема Zimmer 6 за обезболяване, посредством студена въздушна струя.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ВЕДНАГА СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА?

Веднага след процедурата се наблюдава зачервяване и подуване на третирания участък в рамките на 5 до 7 дни.

Препоръчително е да се да постави слънцезащитен крем с висок фактор върху третираната зона, ако тя ще бъде изложена на пряка слънчева светлина.

КОЛКО ПРОЦЕДУРИ СА НЕОБХОДИМИ?

Броят на процедурите зависи от цвета, големината, давността, локацията на червеното петно, както и възрастта на пациента. Обикновено са необходими около 5- 8 процедури, с интервала между тях един месец.

При по- голям процент от пациентите, подложили се на процедурата, значителното подобрение е видимо две до шест седмици още след първата процедурата. Крайният резултат ще е очевиден след няколко месеца след приключване на терапевтичният курс.

След края на терапевтичният курс и постигнатият задоволителен ефект се налага провеждането на ежегодни поддържащи процедури.

КАКВИ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции:

– бременност;
– наличието на открити рани;
– наличието на тен от скорошно излагане на слънце или солариум;
– пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура;
– активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона;
– злокачествени кожни образувания;
– склонност към образуване на келоиди;
– при системен прием на лекарства усилващи чувствителността на кожата към лъчите и др.