fbpx

ЛАЗЕРНО ПРЕМАХВАНЕ НА
ДЕТСКИ ХЕМАНГИОМИ

Image of a baby suffering from hemangioma

Детските хемангиоми са често срещани вид родилни петна от съдов произход. В повечето случаи не са болезнени и опасни, а причината за тяхното появяване е неизвестна. Състоят се от струпвания на малки кръвоносни съдове, чиято поява се установява още при раждането или се развиват до няколко седмици след това. Те могат да се развият във всички части на тялото, но най-често се срещат по лицето, скалпа, гърба или гърдите.

По-голямата част от хемангиомите не водят до усложнения, не застрашават здравето на детето и обикновено нямат нужда от специално лечение, тъй като търпят обратно развитие до края на 7-мата година.

В случаи на бърз растеж, риск от кървене, разязвяване, естетични деформации може да се започне активно лечение с медикаменти през устата или лазерни процедури.

Какво представлява лазерното лечение на детските хемангиоми ?

Лазерното лечение на детските хемангиоми се осъществява с Nd:YAG лазер на водещата американската компания за медицински лазерни системи Cutera.

При лазерното премахване на детските хемангиоми се доставя светлинен импулс, чиято енергия се поглъща от кръвта в разширените капиляри. Лазерната енергия се превръща в топлина, предизвикваща трайно свиване и постепенно унищожаване на разширените съдове.

Кои пациенти са подходящи за процедура?

Лазерната терапия при детските хемангиоми се прилага в зависимост от локацията и големината им, както и възрастта на детето.

Какво е усещането по време на процедурата?

Пациентът усеща парване или щипване, когато импулсът се изстрелва през накрайника. Непосредствено преди процедурата се прилага обезболяващ крем.

За пълният комфорт на нашите пациенти по време на манипулациите се използва професионална криосистема Zimmer 6 за обезболяване, посредством студена въздушна струя.

Какво се случва веднага след процедурата?

Веднага след процедурата се наблюдава зачервяване и подуване на третирания участък в рамките на 5 до 7дни.

Препоръчително е да се да постави слънцезащитен крем с висок фактор върху третираната зона, ако тя ще бъде изложена на пряка слънчева светлина.

Колко процедури са необходими?

Броят на процедурите зависи от големината и локацията на детския хемангиом. Обикновено са необходими от 3- 4 процедури, през интервал от 1- 2 месеца.

Кой е най-подходящия период за провеждане на процедурата?

Лазерната терапия се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са есен, зима и пролет.

Какви са противопоказания за извършване на процедурата?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции:

наличие на открити рани
наличие на тен от скорошно излагане на слънце
пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура
активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона