fbpx

ЛАЗЕРНО ПРЕМАХВАНЕ НА ТОЧКОВИДНИ ХЕМАНГИОМИ 

Image of angioma

Това са често срещани доброкачествени образувания, които се състоят от кръвоносни съдове. Цветът им е ярко червен като размерите им варират от 1- 2 мм на широчина и до 1 см в диаметър. Те могат да се появяват по кожата на цялото тяло, но са най- често срещани по гърба. Могат да засегнат мъже и жени, обикновено над 30 годишна възраст. Тези червени „бенки” са често индикация за стареене на кожата, както и последствие от хронично излагане на слънце. 

Въпреки, че са доброкачествени и безвредни, те могат да се възпалят или да кървят при травма. Могат да бъдат отстранени с еднократна  лазерна процедура.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАЗЕРНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ТОЧКОВИДНИ ХЕМАНГИОМИ?

Лазерното лечение на точковидни хемангиоми се осъществява с Nd:YAG лазер на водещата американската компания за медицински лазерни системи Cutera.

При лазерното премахване на точковидни хемангиоми се доставя светлинен импулс, чиято енергия се поглъща от кръвта в разширените капиляри. Лазерната енергия се превръща в топлина, предизвикваща трайно свиване и унищожаване на червени „бенки”.

КОИ ПАЦИЕНТИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ПРОЦЕДУРА?

Лазерът се прилага безопасно при всички пациенти, независимо от тяхната възраст и типа кожа (от най- светлите до най- тъмните). Единствено условие е пациентите да нямат тен, да не са се излагали на активно слънце или солариум през последният месец.

КАКВО Е УСЕЩАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Пациентът усеща парване или щипване, когато импулсът се изстрелва през накрайника. Не се налага локална анестезия или прием на обезболяващи преди, по време или след процедурата.

За пълният комфорт на нашите пациенти по време на манипулациите се използва професионална криосистема Zimmer 6 за обезболяване, посредством студена въздушна струя.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ВЕДНАГА СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА?

Веднага след процедурата е възможно леко зачервяване и подуване на третирания участък в рамките на 3 до 5 дни.

Препоръчително е да се да постави слънцезащитен крем с висок фактор върху третираната зона, ако тя ще бъде изложена на пряка слънчева светлина.

КОЛКО ПРОЦЕДУРИ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ТЕРАПЕВТИЧЕН ЕФЕКТ?

Обикновено точковидните хемангиоми се премахват с еднократна процедура.

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ПЕРИОД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Лазерната терапия се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са есен, зима и пролет.

КАКВИ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции:

– бременност;
– фоточувствителност;
– наличие на открити рани;
– наличие на тен от скорошно излагане на слънце или солариум;
– пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура;
– активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона
злокачествени кожни образувания;
– при системен прием на лекарства усилващи чуствителността на кожата към лъчите и др.