fbpx

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА СТРИИ

Image of skin with stretch marks

Стриите-са видими линии или белези по кожата, които се появяват при внезапното и разтягане. Кожата има естествени нива на еластичност, но при рязка промяна и разтягане еластиновите фибри се късат и губят способността си да предотвратят увреждането на повърхностния слой на епидермиса. Така започва появата на стриите.

Малко са частите на тялото, които са защитени от появата на стрии. Най- често такива се формират около пъпа, гърдите, бедрата, седалището, мишниците и подмишниците, долната част на гърба. 

Поради по- доброто си кръвоснабдяване, нововъзникналите стрии имат червеникав цвят, който избледнява с течение на времето.

КОИ ФАКТОРИ СА ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИ КЪМ СТРИИ?

Генетиката играе важна роля и поради това много хора са предразположени към стриите по рождение, въпреки това има и други фактори, предразполагащи тяхната поява:

1. Mеханични:

бременност
растеж
рязко напълняване/отслабване
тренировки
2. Хормонални нарушения- например синдромът на Кушинг и др.

3. Продължителна употреба на някои лекарства- например кортикостероиди

КАК ДЕЙСТВА ЛАЗЕРНАТА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СТРИИ?

Лазерна система Cynosure Icon ™ е последно поколение неаблативен Erbium Yag лазер, с който се наранява кожата в засегната област, в резултат на което се активират процесите на интензивна регенерация. Това води до нова, подобрена структура на третираната тъкан и видимо свиване размера на стриите.

КОИ СТРИИ МОГАТ ДА БЪДАТ ТРЕТИРАНИ И В КОИ ОБЛАСТИ?

Могат да се третират стрии в областта на тялото, горните и долните крайници, независимо от тяхната давност и произход

КАК ПРОТИЧА ПРОЦЕДУРАТА?

Продължителността на процедурата е различна в зависимост от големината на третираната зона. Нужни са около 20- 30 минути. Пациента усеща топлина и леко щипване при всеки импулс, които са напълно поносими. В изключително редки случаи, и в зависимост от зоната, която се обработва, както и от чувствителността на пациента, може 20 минути преди терапията да се постави обезболяващ крем.

След края на процедурата се поставя хидратиращ и фотозащитен крем с 50 SPF.

КАК ЩЕ СЕ ЧУСТВАМ СЛЕД САМАТА ПРОЦЕДУРА?

Веднага след процедурата пациента може да се върнете към ежедневните си задължения.

Обработената зона е със слабо изразен оток и се наблюдава леко зачервяване. Тези симптоми могат да продължат 2- 3 дни.

Важно и абсолютно задължително е пациента да използва фотозащитни кремове с висок фактор 50 SPF поне 2 месеца след приключване на последната процедура при излагане на слънце.

КОЛКО ПРОЦЕДУРИ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ТЕРАПЕВТИЧЕН ЕФЕКТ?

Броят на процедурите се определя в зависимост от размера, вида и повърхността на третираната зона. Обикновено терапевтичния ефект се постига постепенно в рамките на 3 до 6 процедури. в зависимост от давността размерът на самите стрии, както и качеството на кожата на пациента и възрастта му. Стриите, които са се появили сравнителни скоро могат да бъдат намалени само след 3 сесии, докато по- зрели стрии могат да изискват 6- 8 сесии. Интервала между отделните процедури е от 3 до 4 седмици.

КОГА ЩЕ ВИДЯ РЕЗУЛТАТА?

Необходими са 3 месеца след завършване на курса на лечение, за да се види пълния резултат. След този период се преценява необходимостта от допълнителни процедури.

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ПЕРИОД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Лазерната терапия се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са есен, зима и пролет.

КАКВИ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции:

бременност
фоточувствителност
наличие на открити рани
наличие на тен от скорошно излагане на слънце или солариум
пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура
активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона
злокачествени кожни образувания
при системен прием на лекарства усилващи чуствителността на кожата към лъчите и др.