fbpx

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА РОЗАЦЕЯ

Image of a woman suffering from rosacea

Розацеята е хронично  възпаление по кожата на лицето, характеризиращо се с чести зачервявания, трайно разширени капиляри и пъпки по лицето. Често розацеята се нарича „акне при възрастните”- тъй като засяга  същите райони на лицето като при акне. В някой случай може да се засегнат дори очите и клепачите, с усешане за болка и парене.

Розацеята засяга възрастните и в двата пола, но най- често жени след 30- 35 години, със светла кожа и светли очи. Обикновено съществува и генетично предразположение към състоянието.

КАКВИ СА МЕТОДИТЕ НА ЛЕЧЕНИЯТА НА РОЗАЦЕЯ ?

Локални лечения: Зачервяването може да бъде облекчено с кремове, гелове и лосиони, някои от които могат да съдържат антибиотична съставка
Системна терапия: Антибиотици или ретиноиди, взети през устата могат да намалят възпалението и да сведат до минимум зачервяването и възпалението
Лазерно лечение: Има различни лазерни процедури, които спомагат за облекчаване на дифузното зачервяване, чувството на парене, както и за свиване на трайно разширените кръвоносни съдове.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАЗЕРНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА РОЗАЦЕЯ ?

Лазерното лечение на розацея се осъществява с апарат на водещата американската компания за медицински лазерни системи Cutera.

Процедурата Laser Genesis е високо технологичен, иновативен метод за неинвазивно и ефективно третиране на симптомите при розацея като дифузна червенина, парене и трайно разширени капиляри.

Посредством приятно загряване на горния слой на кожата се стимулира появата на нов колаген. Остатъчното количество топлина се генерира в малките капиляри, за да редуцира дифузната червенина.

Процедурата е релаксираща и комфортна за пациента, не налагаща употребата на локална обезболяващи кремове. Не се наблюдават нежелани странични ефекти като зачервяване и оток.

КОИ ОБЛАСТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ТРЕТИРАНИ?

Отлични резултати се постигат при третиране в областта на лицето и шията.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ВЕДНАГА СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА?

Веднага след процедурата е възможно леко зачервяване, което изчезва до 20- 30 мин.

Незабавно можете да се върнете към Вашия ежедневен ритъм на работа,

както и да си поставите грим.

КОЛКО ПРОЦЕДУРИ СА НЕОБХОДИМИ?

Обикновено за постигане на оптимален резултат са необходими от 4 до 6 процедури. Ефектът е кумулативен- засилва се след всяка следваща процедура.

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ПЕРИОД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Тази лазерна терапия може да се провежда целогодишно, тъй като няма повишен риск от хиперпигментация след нея, не се влияе от слънчевите лъчи и тена на пациента.

КАКВИ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции:

бременност
фоточувствителност
наличие на открити рани
активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона
злокачествени кожни образувания
при системен прием на лекарства усилващи чуствителността на кожата към лъчите и др.