fbpx

Рак на кожата

image of skin with malignant formation

Ракът на кожата е един от най- често срещаните в човешката патология, като честота му продължава да нараства през последното десетилетие. Той представлява неправилно разрастване на кожни клетки, които най- често са били изложени на слънчева светлина. Има различни видове рак на кожата, но трите най-често срещани са:

– Базалноклетъчен карцином

– Плоскоклетъчен карцином

– Меланома

Кои са рисковите фактори за развитие на рак на кожата?

Фактори на средата- слънчевата светлина е водеща причина, поради увреждане на ДНК на клетките. Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, използването на солариуми и прекомерното излагане на UV радиация повишават значително риска от развитие на меланом както по открите, така и по закритите части на тялото.

генетично предразположение- лична и/ или фамилна анамнеза за рак на кожата в семейството

светла кожа, светла коса и очи- при хората с по- светла кожа има по- малко от пигмента меланин, който е отговорен за предпазването от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето и рискът от развитие на рак на кожата е до 30 пъти по висок

наличието на голям брой бенки- хората с повече от 50 обикновени бенки е по-вероятно да развият меланом, поради по- висока асоциация със споменатите генетични мутации.

Какво представлява базалноклетъчен карцином ?

Той се нарича още немеланомен рак и към него спадат над 80% от случаите. Някои от признаците на този вид рак са:

най- често се развива в областта на шията или главата;
белезникави или розови на цвят туморчетата в области с по- суха и лющеща се кожа
в някои случаи могат да кървят и да се увредят заобикалящите ги тъкани

Пациентите с базалноклетъчен карцином нямат някакви оплаквания, защото неговото нарастване става много бавно. Колкото по- рано се диагностицира, толкова по- добри са резултатите от приложеното хирургично лечение.

Какво представлява плоскоклетъчен карцином ?

На този вид рак се падат 30% от случаите на немеланомен рак на кожата. Характеристиките на този вид рак са:

може да се появи по различни части от тялото, които са изложени на пряка слънчева светлина
може да изглежда като язвичка, която не заздравява дълго време
може да има болезненост при натиск в областта, в която се е развило раковото образувание

Какво представлява меланома ?

Това е най- рядко срещаната форма на рак на кожата, която е и НАЙ- СЕРИОЗНАТА и с НАЙ- ЛОША прогноза. Нейните характеристики са:

– възниква като безсимптомна плоска или надигната пигментно петно по кожата или под формата на възел, наподобяващи обикновените бенки

– цветът на меланома може да е различен: черно-син, кафяв или розов, като понякога туморът може да има няколко нюанса наведнъж (т.нар. неравномерно разпределение на пигмента).

– размерите му варират от 0,5 до 2-3 см в диаметър

– разязвената повърхност, кървене или уплътняване в основата на тумора са късни и тревожни признаци на болестта

– асиметричните граници, нееднородното оцветяване и размер над 0.5 см, вследствие на нарастване на „стара лезия“ или новопоявила се такава, са алармиращи признаци, при наличието на които трябва да се консултирате с дерматолог!

Меланомът е силно агресивен тумор, с висок потенциал за ранно метастазиране към лимфните възли и вътрешните органи, като 5-годишната преживяемост при напредналите стадии на болестта е изключително ниска!

Как се поставя диагнозата рак на кожата?

Диагноза рак на кожата може да се постави само и единствено след преглед от дерматолог. През последните години дерматоскопията се наложи като метод с висока степен на специфичност и ефективност при диагнозата на коженият рак, която позволява неговото диагностициране в най- ранен етап. Най- важният момент при диагностицирането на тумора е да се установи етапа на развитие, което определя и прогнозата за пациента.

Преглеждайте кожата си и съобщавайте на лекаря си за всяка промяна в бенките, новопоявили се пигментни или непигментни петна по кожата.