fbpx

ЛАЗЕРНО ПРЕМАХВАНЕ НА
РАЗШИРЕНИ КАПИЛЯРИ ПО
ЛИЦЕТО

image of a face with expanded capillaries

Разширените капиляри по лицето (телангиектазиите) представляват трайно разширени, фини повърхностни кръвоносни съдове с червен или син цвят. Съществуват множество заболявания и причини, които могат да доведат по поява на разширени (спукани) капиляри по лицето, но най-честите са следните:

Множествените капиляри по цялото лице- наблюдават се при розацея , продължително излагане на слънце и други заболявания 

Разширените капиляри по кожата на ноздрите– лекуват се трудно и често рецидивират

Единични капиляри под формата на „съдова звезда“ – след травма (възпаление или механично нараняване) или без причина. Често срещани при малки деца.

Най-съвременните методи за премахване на разширените (спукани) капиляри по лицето стават с помощта на лазер.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАЗЕРНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИ КАПИЛЯРИ?

Лазерното лечение на разширени капиляри се осъществява с Nd:YAG лазер на водещата американската компания за медицински лазерни системи Cutera.

При лазерното премахване на неестетични кръвоносни съдове се доставя светлинен импулс, чиято енергия се поглъща от кръвта в разширените капиляри. Лазерната енергия се превръща в топлина, предизвикваща трайно свиване и унищожаване на прицелния съд. Кръвният поток респективно се пренасочва към съдове, разположени по-дълбоко под повърхността на кожата.

КОИ ПАЦИЕНТИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ПРОЦЕДУРА?

Лазерът се прилага безопасно при всички пациенти, независимо от тяхната възраст и типа кожа (от най-светлите до най-тъмните). Единствено условие е пациентите да нямат тен, да не са се излагали на активно слънце или солариум през последният месец.

КАКВО Е УСЕЩАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Пациентът усеща парване или щипване, когато импулсът се изстрелва през накрайника. Не се налага локална анестезия или прием на обезболяващи преди, по време или след процедурата.

За пълният комфорт на нашите пациенти по време на манипулациите се използва професионална криосистема Zimmer 6 за обезболяване, посредством студена въздушна струя.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ВЕДНАГА СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА?

Веднага след процедурата е възможно леко зачервяване и подуване на третирания участък в рамките на 3 до 5 дни.

Препоръчително е да се да постави слънцезащитен крем с висок фактор върху третираната зона, ако тя ще бъде изложена на пряка слънчева светлина.

КОЛКО ПРОЦЕДУРИ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ТЕРАПЕВТИЧЕН ЕФЕКТ?

Броят на процедурите зависи от броя и големината на разширените капиляри по лицето. Обикновено са необходими около 3-4 процедури, с интервала между тях един месец.

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ПЕРИОД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Лазерната терапия се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са есен, зима и пролет.

КАКВИ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции :

бременност
фоточувствителност
наличие на открити рани
наличие на тен от скорошно излагане на слънце или солариум
пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура
активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона
злокачествени кожни образувания
при системен прием на лекарства усилващи чуствителността на кожата към лъчите и др.