fbpx

ЛАЗЕРНО ПРЕМАХВАНЕ НА РАЗШИРЕНИ КАПИЛЯРИ ПО КРАКАТА

Image of a foot with expanded capillaries

Разширените капиляри (метличковидните вени) по краката представляват повърхностно разположени, мрежовидно разклонени малки венички, изпълнени са с кръв и се забелязват като нежни светлочервени до тъмносини разклонения от кръвоносни съдове или червеникави петна. Локализират се предимно по бедрата и подбедриците, засягайки над 40% от жените.

 

Метличковидните вени могат да се дължат на:

  • унаследената предразположеност
  • липсата на физическа активност
  • настъпили хормонални промени (бременност, критическа възраст при жените)
  • приемането на хормонални медикаменти, противозачатъчни средства
  • наднормено тегло

Какво представлява лазерното лечение на разширени капиляри?

Лазерното лечение на разширени капиляри по краката се осъществява с Nd:YAG лазер на водещата американската компания за медицински лазерни системи Cutera.

При лазерното премахване на неестетични кръвоносни съдове се доставя светлинен импулс, чиято енергия се поглъща от кръвта в разширените капиляри. Лазерната енергия се превръща в топлина, предизвикваща трайно свиване и унищожаване на прицелния съд. Кръвният поток респективно се пренасочва към съдове, разположени по-дълбоко под повърхността на кожата.

Кои пациенти са подходящи за процедура?

Лазерът се прилага безопасно при всички пациенти, независимо от тяхната възраст и типа кожа (от най- светлите до най- тъмните). Единствено условие е пациентите да нямат тен, да не са се излагали на активно слънце или солариум през последният месец.

Какво е усещането по време на процедурата?

Пациентът усеща парване или щипване, когато импулсът се изстрелва през накрайника. Не се налага локална анестезия или прием на обезболяващи преди, по време или след процедурата.

За пълният комфорт на нашите пациенти по време на манипулациите се използва професионална криосистема Zimmer 6 за обезболяване, посредством студена въздушна струя.

Какво се случва веднага след процедурата?

Веднага след процедурата е възможно леко зачервяване и подуване на третирания участък в рамките на 3 до 5дни.

Бихте могли незабавно след процедурата да се върнете към обичайните си задължения. Желателно е да се избягват тежки физически натоварвания в рамките на следващите 24 часа.

Препоръчително е да се да постави слънцезащитен крем с висок фактор върху третираната зона, ако тя ще бъде изложена на пряка слънчева светлина.

Колко процедури са необходими за постигане на терапевтичен ефект?

Броят на процедурите зависи от броя и големината на разширените капиляри по краката. Обикновено са необходими около 3- 4 процедури, с интервала между тях един месец.

При по- голям процент от пациентите, подложили се на процедурата, значителното подобрение е видимо две до шест седмици още след първата процедурата. Крайният резултат ще е очевиден след няколко месеца след приключване на терапевтичният курс.

Кой е най-подходящият период за провеждане на процедурата?

Лазерната терапия се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са есен, зима и пролет.

Какви са противопоказанията за извършване на процедурата?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции:

– бременност
– фоточувствителност
– наличие на открити рани
– наличие на тен от скорошно излагане на слънце или солариум
– пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура
– активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона
злокачествени кожни образувания
– при системен прием на лекарства усилващи чуствителността на кожата към лъчите и др.