fbpx

Прекомерно изпотяване

Image of dissatisfied sweating man

Изпотяването е напълно естествен и необходим за нормалното функциониране на организма процес. Потта охлажда тялото благодарение на процеса на изпарение на вода, предпазвайки организма от прегряване. Ако потенето е прекалено обилно и не може да се контролира, това може да стане причина за притеснение и дори да повлияе на качеството на живот. Това състояние, наречено хиперхидроза.

Хиперхидрозата (обилното потене) може да се прояви в различни части от тялото- най-често на ръцете, на краката, под мишниците, но понякога също така по бедрата, кръста, гърба, челото и др.

Какви са причините за обилното изпотяване?

Обилното изпотяване може да бъде първично- като физиологическа особеност на организма на конкретния човек, а също така вторично- като проява на някакво заболяване, съпровождано от хиперхидроза (например ендокринна или неврологична патология, някаква хронична инфекция). Понякога с повишена потливост може да бъде придружено приемането на определени лекарствени препарати.

Как действа ботокса при прекомерно изпотяване?

Ботокса пречи на предаването на нервния импулс към потната жлеза. Тя спира да получава сигнали за отделяне на пот и като резултат за известен период от време потната жлеза не е активна.

Какво представлява лечението на прекомерното изпотяване с ботокс ?

Ботулиновият токсин се инжектира с много фини игли в зоните, където има изразено потене. Като цяло има съвсем лек дискомфорт само в момента на поставяне и след това може веднага да се върнете към ежедневните си занимания.

За кого е подходящ този метод?

Освен за лечение на хиперхидроза (прекомерно изпотяване, причинено от свръхактивност на потните жлези), ботокс против изпотяване може да се използва от хора, които просто желаят да се сведе до минимум нормалното изпотяване, например по време на летните месеци. След процедурата с ботокс против изпотяване, Вие може да водите нормален живот, без да се налага да се притеснявате за петната под мишниците и неприятната миризма на тялото.

Кога ще видя резултата?

В рамките на близо месец след процедурата потенето започва постепенно да намалява, като в повечето се редуцира до около 80 %.

Колко време е продължителността на ефекта?

Продължителността на ефекта е различен при всеки пациент, но обикновено трае 7- 8 месеца.