fbpx

ПРЕМАХВАНЕ НА ПИГМЕНТНИ
ПЕТНА НА ЛИЦЕТО, ДЕКОЛТЕ И
РЪЦЕ

Image of a woman with pigmentation spots

Човешката кожа има различни нюанси- кафяв, жълт, червен и син, които се дължат на трите пигмента в нея: меланин, каротин и хемоглобин. Заболяванията на кожата, при които основният клиничен симптом е увеличен синтез и натрупване на пигмент, се наричат хиперпигментации.

Хиперпигментациите най- често се разполагат по лицето, гърба на ръцете, раменете и деколтето, като се делят на локализирани и/или дифузни, а според произхода си могат да бъдат:

–  вродени- например лунички 

– лентиго – т.нар. възрастови петна, малки окръглени, ясно ограничени, светли до тъмнокафяви петна, с размер от 1мм до 1см в диаметър. Те могат да бъдат единични или множествени

– придобити- мелазма, петна от слънце, лекарствено индуцирани пигментации

Какво представлява лазертерната терапия на пигментни петна?

Напредъкът в лазерните технологии през последните три десетилетия предостави на дерматологичната практика неаблативните лазерни системи (Nd:Yag, IPL и др.), като отлична алтернатива за видимо заличаване на пигментните пeтна.

IPL® фототерапията се утвърди като изключително ефективна система за повлияване на хиперпигментациите и възрастовите промени по кожата, с отлични клинични и хистологични резултати.

По време на процедурата светлинната енергия, попаднала в тъканите, се поглъща от специфични вещества наречени „хромофори” (меланина в кожата). Тя се трансформира в топлина и води до избирателно разрушаване на прицелните патологични клетки.

Кои области могат да бъдат третирани?

С помощта на тази технология могат да се третират хиперпигментните измененията по кожата на лицето, шията, деколтето и ръцете.

Как протича процедурата?

Продължителността и е различна, в зависимост от областта на тялото, която се третира. За лице са нужни около 20- 30 минути. Процедурата не изисква употреба на обезболяващи средства.

Как се чувства пациента след самата процедура?

След манипулацията пациента усеща леко парене, щипане и зачервяване. Някои пигментните петна (с по силнен нюанс) потъмняват, и за 3- 4 дни се образуват фини корички, които се оставят да паднат от само себе си.

Важно и абсолютно задължително е пациента да използва фотозащитни кремове с висок фактор 50 SPF поне 2 месеца след приключване на последната процедура.

Препоръчително е процедурите да се комбинират с избелващи кремове по време на целия терапевтичен курс, по преценка на Вашия дерматолог.

Колко процедури са необходими ?

Броят на процедурите се определя, в зависимост от вида и цвета на пигментните петна. Обикновено терапевтичния ефект (избледняване на пигмента) се постига постепенно, в рамките на 2 до 4 процедури, като при някои пациенти е възможно да са необходими повече или по-малко процедури. Интервала между отделните процедури е от 3 до 4 седмици.

Кой е най-подходящия период за провеждане на процедурата?

Желателно е този вид терапии да се провеждат през сезоните, в които кожата ни не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са: есен, зима и ранна пролет.

Какви са противопоказания за извършване на процедурата ?

бременност
наличието на открити рани
наличието на тен от скорошно излагане на слънце или солариум
пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура
активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона
злокачествени кожни образувания
склонност към образуване на келоиди
при системен прием на лекарства усилващи чувствителността на кожата към лъчите и др.