fbpx

Косопад

Image of a woman with hair loss

Ежедневното отпадане на косми е нормално физиологично явление, което се дължи на космения цикъл. За едно денонощие нормално могат да паднат около 100 косъма, когато те са повече се нарича КОСОПАД. 

Какви са видовете косопад?

Дифузно /общо/ разреждане на косата- най-често срещаният косопад, при който организма реагира с падане на повече коса от нормалното, в резултат на различни видове стрес (операции, диети, хронични заболявания, фризьорски процедури и др).

Гнездовиден (кръгов) косопад- проявява се с едно или няколко напълно обезкосмени петна по скалпа или други окосмени участъци по тялото. В редки случаи може да се развие много бързо до степен на пълна загуба на косата.

Андрогенен /мъжки тип/ косопад– засяга главно мъжете (и някои жени) след пубертета и се развива на периоди с все по- видимо и прогресивно разреждане на косата в челно- слепоочната и теменната област на скалпа до степен на пълно оплешивяване. Има ясно изразена фамилна обремененост.

Цикатрициална алопоеция- представлява необратима форма на косопад, в резултат на редица кожни заболявания (лихен планус, лупус еритематозус, склеродермия и др) и се характеризира с трайно увреждане на космения фоликул.

Какви са причините за възникване на косопад?

Причините за косопад при мъжете и жените са много различни:
– генетична предразположеност (характерна предимно за мъже)
– хормонални нарушения (включително заболявания на щитовидната жлеза
– инфекциозни и възпалителни заболявания на скалпа (себорея, дерматит и др)
– недохранването
– анемия
– раждане
– хронични болести на вътрешните органи
– прием на лекарства
– въздействия на външни агресивни фактори- облъчване, химиотерапия, радиация, боядисване на коса, използване на сешоар, маша, преса или стилизиращи продукти
– хроничен стрес

Как се лекува косопада?

Косопадът е медицински проблем и се лекува от дерматолог. За целта Вашият дерматолог ще проведе задълбочен преглед, при необходимост ще назначи лабораторни изследвания и консултации с други специалисти, за изясняване на причината, довела до косопада и поставянето на точна диагноза. Лечението е строго индивидуално и зависи от вида на косопада.