fbpx

Други често срещани заболявания на кожата

Treatment of frequently met skin diseases


Гъша кожа (Кератоза Пиларис)

Медицинското наименование на този проблем е кератозис пиларис. Най-често засегнатите части от тялото са мишниците, бедрата и дупето, по-рядко предмишници и други области, включително и лице. Причината за неговата поява е свръхпроизводство на кератин, който се натрупва в космените фоликули като запушалки, които приличат на малки „драскащи” пъпчици. Повечето хора с гъша кожа имат подобрение през лятото и се влошават през зимните месеци. Това състояние основно се предава по наследство и се разглежда по-скоро като естетичен проблем.

Важно да ползвате правилните продукти, за да омекотите и изгладите кожата си.

Фоликулит

Фоликулитът е заболяване на кожата, при което фоликулите на косъма се възпаляват. Появяват се малки червени пъпчици, чести с гнойни връхчета, придружени от болка или сърбеж. Най-често се образуват след кола маска, бръснене или друг вид обезкосмяване.

Ухапвания от насекоми

Неблагоприятните ефекти от ухапванията и ужилванията от насекоми са чест проблем през летните месеци. След ухапване, кожните реакции обикновено се появяват в рамките на няколко часа и пациентите най-често забелязват обривите на сутринта след като са били ухапани. Промените са многобройни, варират значително между отделните индивиди, като някои не проявяват никакви реакции, а други са с тежки, генерализирани обриви и дори системни реакции.

Лечението им е консервативно и симптоматично в повечето случаи. Могат да се използват леки локални кортикостероиди и топикални и системни антихистамини за облекчаване на сърбежа, който често съпътства това състояние. В някои случаи, при тежки симптоми може да се включи краткосрочен курс със системни кортикостероиди.

Себореен дерматит

Себорейният дерматит (познат още като себорейна екзема) е често срещано, хронично и причиняващо неудобство състояние, което се проявява в образуването на жълтеникави люспи по скалпа (пърхот) или веждите, миглите, носа и носните гънки, макар че понякога може да засяга и други части от тялото. Често е придружен от зачервяване на кожата. Себорейният дерматит не е заразен и не се причинява от лоша хигиена.
При малките деца се наричат „млечни корички” и са временно състояние на кожата и изчезват обикновено до 3-годишна възраст.

Себорейният дерматит е хронично състояние, което може да се контролира с подходящата терапия. Често се влошава след продължителни периоди на ремисия.