fbpx

Доброкачествени образувания по кожата

Image of benign skin formations

С напредването на възрастта  по кожата се появяват  различни образувания,  които могат да бъдат и напълно безвредни.


Фиброми

Това са безобидни малки образувания, които се появават като израстаци по кожата, най- често разположени на „краче”. Фибромите са с големина от 2 до 5мм, гладка повърхност и със цвят на кожата. Разположени са в областите на триене като врата, клепачите, подмишниците, слабините или под гърдите. Могат да се появят в юношеска и зряла възраст, както и след бременост.

Фибромите в резултат на дълго трайно триене могат да се раздразнят и възпалят , което налага тяхното отстраняване. Обикновенно премахването на фибром не е обвързано с рецидив на същото място и не води по поява на повече фиброми.

Себорейни брадавици

Това са често срещани доброкачествени образувания при възрастни /след 40- 50год./, с кафяво- черен цвят, леко надигнати над околната кожа, с размер- от 1мм до 10см. Срещат се по цялото тяло, но най- много са по лицето. Повърхността им е ронлива и понякога могат да се откъсне парченца от нея. При хронично дразнене и възпаление себорейните брадавици е желателно да се отстранят.

Милиуми

Милиуми са безобидни, малки, бели епидермални кисти, пълни с кожна мазнина, които нямат отвор към повърхността на кожата. Когато са много, лицето изглежда посипано със зърна. Най- често срещани в областта на лицето (под очите) и могат да се появяват при хора от всички възрасти. При кърмачетата милиумите изчезват сами, за разлика при възрастните. Премахването им в домашни условия крие риск от инфекция и белези.

Ангиоми

Това са доброкачествени образувания, които се състоят от кръвоносни съдове. Цветът им е ярко червен като размерите им варират от 1- 2 мм на широчина и до 1 см в диаметър. Те могат да се появяват по кожата на цялото тяло, но са най- често срещани по гърба. Могат да засегнат мъже и жени, обикновено над 30 годишна възраст. Тези червени „бенки” са често индикация за стареене на кожата, както и последствие от хронично излагане на слънце. Въпреки че са доброкачествени и безвредни, те могат да се възпалят или да кървят при травма. Могат да бъдат отстранени с еднократна лазерна процедура.