fbpx

Детски хемангиоми

Image of a baby suffering from hemangioma

Хемангиомът е често срещан вид родилно петно от съдов произход. В повечето случаи хемангиомите не са болезнени и опасни, а причината за тяхното появяване е неизвестна. Състоят се от струпвания на малки кръвоносни съдове, чиято поява се установява още при раждането или се развиват до няколко седмици след това. Те могат да се развият във всички части на тялото, но най-често се срещат по лицето, скалпа, гърба или гърдите.

Каква е разликата между червените родилни петна и хемангиомите?

За разлика от червените родилни петна, детските хемангиоми в 75% от случаите претърпяват обратно развитие до 7-мата година, а останалите до 12-та, без последствия за здравето на детето

Как се лекуват детските хемангиоми?

По- голямата част от хемангиомите не водят до усложнения, не застрашават здравето на детето и обикновено нямат нужда от специално лечение.

Ако хемангиомът не нараства бързо и не е на рисково място, дерматолога може да се приложи единствено локално лечение, с цел ограничаване на бъдещите козметичните дефекти. При голяма част от хемангиоми подходът е свързан основно с наблюдение на скоростта на тяхното развитие.

В случаи на бърз растеж, риск от кървене, разязвяване, естетични деформации. Вашият дерматолог може да предложи провеждането на активно лечение с медикаменти през устата както и започването на лазерни процедури.

Как се лекуват брадавиците?

В зависимост от възрастта на пациента и вида на брадавиците се прилагат различни методи на лечение:

Домашно лечение: някои брадавици могат да се лекуват в къщи, прилагайки ежедневно гел, разтвор или пластир от салицилова киселина. Обикновено за получаване на задоволителен резултат са необходими няколко седмици.

Криотерапия (замразяване с течен азот): обикновено се използва като първи избор на лечение. Това лечение не е толкова болезнено като са необходими повторни процедури на интервали от 1 до 3 седмици.

Електроексцизия (изгаряне с ток)- при резистентни брадавици, които не се повлияват от други методи на лечение

Крие ли рискове НЕОПЕРАТИВНОТО премахване на бенки?

Премахването на бенки от НЕСПЕЦИАЛИСТ чрез изгаряне с киселина, лазери, билки или по друг метод, без ХИСТОЛОГИЧНО изследване на бенката в лаборатория, е изключително рисково и трябва да се избягва.