fbpx

Брадавици

 Image of a hand with warts

Брадавиците са често срещани доброкачествени разраствания на кожата, причинени от човешки папиломни вируси в горния слой на кожата. Обикновено са с цвета на кожата и грапави при допир. Могат да станат многобройни и болезнени.

Как се заразява човек?

Брадавиците се пренасят от човек на човек, понякога индиректно. Времето от първоначалния контакт до появата на видима брадавица често е няколко месеца. Някои хора имат по-голяма възприемчивост към папиломните вируси (пациенти с отслабен имунитет, с наранявания на кожата и други).

Колко вида брадавици има?

Плоски брадавици- те са малки, гладки и много на брой- могат да достигнат до няколко десетки. Появят се навсякъде по кожата, но при децата са най- чести по лицето. При възрастните често се откриват в областта на брадата при мъжете и по краката при жените в следствие на бръснене и епилация.

Обикновени брадавици- обикновено се наблюдават по пръстите, около ноктите и по гърба на ръцете. Те са безболезнени и незаразни.

Брадавици по стъпалата– обикновено са болезнени. Хората, които са засегнати може да изпитват затруднение при ходене и тичане. Повечето от тях не са надигнати над кожната повърхност.

Как се лекуват брадавиците?

В зависимост от възрастта на пациента и вида на брадавиците се прилагат различни методи на лечение:

Домашно лечение: някои брадавици могат да се лекуват в къщи, прилагайки ежедневно гел, разтвор или пластир от салицилова киселина. Обикновено за получаване на задоволителен резултат са необходими няколко седмици.

Криотерапия (замразяване с течен азот): обикновено се използва като първи избор на лечение. Това лечение не е толкова болезнено като са необходими повторни процедури на интервали от 1 до 3 седмици.

Електроексцизия (изгаряне с ток)- при резистентни брадавици, които не се повлияват от други методи на лечение.