fbpx

Бенките

Image of skin with moles

Бенките са доброкачествени образувания на кожата, съставени от пигментни клетки. Обикновено са с размер до 1 см, с правилна форма и равномерен цвят. Всеки има по кожата си бенки, чийто брой е генетично определен. Те започват да стават видими в ранното детство, но през пубертета се увеличават и стават по лесно забележими. Бенките могат да се появят и след хормонални промени като бременност, както и при продължително излагане на слънце.

Кога е необходимо да се консултираме с дерматолог?

Консултация с дерматолог е необходима ВИНАГИ, когато :

1. Съществуващата бенка промени своята:

– форма

– цвят

– размер

– релеф

2. Поява на НОВА бенка, която се изменя във времето

3. Ако имате в родословието си един или повече роднина с рак на кожата

4. Ако сте със светла кожа, с руси и червеникави коси

5. Ако работите на открито и сте изложени продължително време на пряка слънчева светлина без защитно облекло

6. Ако целогодишно посещавате плажове

Kак се изследват бенките?

Най- съвременния и надежден метод за изследване на бенките се нарича дерматоскопия. Това е неинвазивна медицинска процедура, при която дерматологът с помощта на уред, наречен дерматоскоп, изследва съмнителната бенка и преценява нуждата от последващо периодично наблюдение или незабавно премахване. Този прецизен анализ е невъзможен при преглед с невъоръжено око.

Как се премахват бенките?

След дерматоскопско изследване на бенките дерматолога може да препоръча оперативното им отстраняване, при което ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се изследват в хистологична лаборатория. Ранното оперативно премахване на съмнителни бенки може да бъде животоспасяващо и не крие риск от злокачествена промяна на премахнатата или други бенки по тялото.

Крие ли рискове НЕОПЕРАТИВНОТО премахване на бенки?

Премахването на бенки от НЕСПЕЦИАЛИСТ чрез изгаряне с киселина, лазери, билки или по друг метод, без ХИСТОЛОГИЧНО изследване на бенката в лаборатория, е изключително рисково и трябва да се избягва.