fbpx

Белези от акне

image of a face of a woman with scars from acne

Акнето е едно от най-срещаните кожни заболявания, което засяга до 80 % от възрастните между  20-30 години. Често след преминаване на възпалителната му фаза, то оставя след себе си различни по форма, големина и брой белези.

Какви са видовете белези от акне?

Широкият спектър на белезите от акне се влияе от пола, възрастта, расовата принадлежност на индивида, както и от хормоналния баланс и наследственото му предразположение.

Най-общо акне белезите могат да се разделят на:

– атрофични – хлътнали под нивото на кожата

– хипертофични – надигнати над нивото на кожата

Как действа лазерната процедура за лечение на белези от акне?

Лазерна система Cynosure Icon ™ е последно поколение неаблативен Erbium Yag лазер, с който се наранява кожата в и около белега, в резултат на което се активират процесите на интензивна регенерация. Това води до нова, подобрена структура на третираната тъкан.

Кои белези от акне могат да бъдат третирани и в кои области?

Могат да се третират предимно атрофични ( хлътнали ) белези, както в областта на лицето, така и по гърба и деколтето.

Лазерът променя не само текстурата на белега, а и повърхността му (наличието на пигментацията, зачервяване и единични съдове). По-добри и бързи резултати се получават при скорошни белези.

Как протича процедурата?

Продължителността на процедурата е различна в зависимост от големината на засегната зона . Нужни са около 20-30 минути. Пациента усеща топлина и леко щипване при всеки импулс, които са напълно поносими. В изключително редки случаи, и в зависимост от зоната, която се обработва, както и от чувствителността на пациента, може 20 минути преди терапията да се постави обезболяващ крем.След края на процедурата се поставя хидратиращ и фотозащитен крем с 50 SPF.

Как ще се чуствам след самата процедура?

Веднага след процедурата пациента може да се върнете към ежедневните си задължения.

Обработената зона е със слабо изразен оток и се наблюдава леко зачервяване. Тези симптоми могат да продължат 5-7 дни.

Може да се използва грим за прикриване на зачервяването веднага след процедурата.

Важно и абсолютно задължително е пациента да използва фотозащитни кремове с висок фактор 50 SPF поне 2 месеца след приключване на последната процедура.

Колко процедури са необходими за постигане на терапевтичен ефект?

Броят на процедурите се определя в зависимост от вида, дълбочината и давността на акне белезите. Обикновено терапевтичния ефект (подобряване на текстурата и избледняване) се постига постепенно в рамките на 4 до 6 процедури. Интервала между отделните процедури е от 3 до 4 седмици.

Кога ще видя резултата?

Необходими са 3 месеца след завършване на курса на лечение, за да се види пълния резултат. След този период се преценява необходимостта от допълнителни процедури.

Кой е най-подходящия период за провеждане на процедурата?

В зависимост от зоната, в която е разположени акне белезите, е желателно лазерната терапия да се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са есен, зима и пролет.

Какви са противопоказания за извършване на процедурата?

Съществуват състояния, при които извършването на процедурата е строго противопоказано, поради високият риск от непредвидими нежелани реакции :

– бременност
– фоточувствителност
– наличие на открити рани
– наличие на тен от скорошно излагане на слънце или солариум
– пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура
– активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона
– злокачествени кожни образувания
– при системен прием на лекарства усилващи чуствителността на кожата към лъчите и др