fbpx

Атопичен дерматит

Image of a baby suffering from dermatit

Атопичният дерматит е незаразно хронично заболяване, при което кожата на лицето и тялото е постоянно суха, зачервена и раздразнена. Най-често за засегнати бебетата и малките деца. При 90% от пациентите първите симптоми се появяват преди да навършат 5 години. Протичането на атопичен дерматит е на тласъци – с периоди на обостряне и затихване.

Какви са причините за възникване на атопичен дерматит?

Точната причина не е известна, но най-вероятно е съчетание на суха, раздразнена кожа с нарушена функция на имунната система. Стресът и други емоционални фактори могат да влошат състоянието при атопичен дерматит, но не могат да го предизвикат. Съществуват редица теории, които се опитват да изяснят причината за появата му:

Генетична предразположеност – при пациентите с атопичен дерматит има имунологични дефекти и непълноценно образуване на мазнини в повърхностният слой на кожата, което води до нейната сухота и неефективна хидратация. Ако пациентът има родител с атопичен дерматит, рискът за развитие на кожни симптоми се увеличава.

Инфекция – кожата на пациенти с атопичен дерматит много често е колонизирана с бактерия Staphylococcus aureus, който е в състояние да предизвика инфекция, проявяваща се с характеристиките на атопичен дерматит.
Климат – Ниската влажност, високите температури, студа задълбочават сухотата на кожата и влияят зле на състоянието на пациентите с атопичен дерматит

Въздушни алергени – ролята на домашния прах и акарите във възникването на атопичния дерматит е предложена като вероятна, но все още не е доказана.

Какви са симптомите при атопичен дерматит при кърмачета?

При кърмачетата първите обриви са по бузите и скалпа. По окосмената част на главата и зад ухото се появяват плътно прилепнали корички. Около устата и долната челюст на детето могат да се наблюдават зачервявания, които най-често са резултат от бебешката храна или слюнка. Кожата на тялото и крайниците на кърмачето са изключително сухи. Сърбежът се появява няколко седмици след обрива и се забелязват следи от разчесвания. Често съня на бебета е нарушен.

Какви са симптомите при атопичен дерматит при деца?

При по- големите деца силно изразената сухота на кожата е основният симптом. Кожата е груба и на люспи. Това се дължи на продължително триене на кожни участъци и се среща най- често в областта на сгъвките, тила и задните части на крайниците, като сърбежът е много силен. Лицето е бледо, а около очите има зачервяване и залющване на кожата.

Какви са симптомите при атопичен дерматит при възрастни?

При възрастни пациенти сърбежът присъства през целия ден и се влошава през нощта, което води до нарушаване на съня и качеството на живот. Обривите се оголемяват, потъмняват и са разпръснати по цялото тяло. При по-тежките случаи лицето е равномерно зачервено.

Как се лекува атопичният дерматит?

Лечението на атопичен дерматит трябва да започне възможно най- скоро след поставяне на диагнозата и да се води от дерматолог. То включва комплекс от мерки:

Медикаментозното лечение – най-често прилаганите медикаменти са локалните противовъзпалителни средства. При тежко засягане на голяма кожна площ се прибягва към вътрешно лечение, при което се прилагат системни антибиотици (за овладяване на насложените бактериални инфекции), антимикотични агенти (за потискане на развитието на гъбични инфекции) и при най- тежките случаи и системни имуносупресивни средства.

Фототерапия – използва се комбинация от ултравиолетови лъчи при много хронично протичащи случаи. Тя има изразен противовъзпалителен ефект върху възпалените кожни зони.

Подходящ хигиенен режим – използването на меки измивни средства, които да щадят защитната бариера на кожата, както и постоянното използване на подходящи и максимално недразнещи кожата омазняващи средства, спазване на необходима диета, изграждане на навици за достатъчно движение, сън и фотозащита.