fbpx

Акне

Image of the face of a man suffering from acne

Акнето е възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, което възниква най – вече на места, където има голям брой масни жлези: лицето, гърба, гърдите и шията. То е едно от  най-разпостранените кожни заболявания и е сериозен медицински проблем, както за подрастващите, така и за редица възрастни.

Кой страда от акне?

Около 80% от всички хора на възраст между 11 и 30 години страдат от лека или средна форма на акне. По-рядко акне може да се появи и при новородено, което е свързано с андрогенните хормони преминали от майката.

Какво причининява акнето?

Конкретната причина не е ясна, но вероятни са няколко фактора:

– повишени хормонални нива по време на пубертета

– употребата на някои видове лекарства /например хормонални препарати/

– наследственост /ако Вашите родители са имали акне по вероятно и Вие да имате/

– стрес

– неправилно използвана козметика и други

Как се лекува акнето?

Лечението е строго индивидуално и трябва да бъде съобразено с:

– вида и тежестта на акнето

– възрастта и пола на пациента

– ефикасността и продължителността на предишните лечения.

Локална терапия: Използват се различни видове кремове, гелове и лосиони, който имат различни свойства, включително антибактериални, противовъзпалителни и / или ексфолиращи. Те трябва да се използват в комбинация помежду си за постигане на желания резултат.

Системна терапия: При пациенти със средно до тежко кистозно акне, както и тези с повишена склонност за образуване на белези и пигменти петна е необходимо лечение с приемане на лекарства през устата. Има различни видове системна терапия при акне:

– антибиотици /тетрациклини, еритромицин и други/

– хормонални препарати /при жени с хормонални нарушения/

– ретиноиди (изотретиноин)- това е мощно лекарство за лечение на тежките форми на акне, които са резистентни на други лечения

Лазерна терапия- Лазерните процедури имат много благотворно влияние върху акнето, тъй като те имат силно противовъзпалително действие и помагат за успокояването на пъпките. Заедно с това, този вид терапия помага за намаляването на белезите.

!!! Лечението на акнето е продължително и може да отнеме месеци, дори години.